Abrams: ”Lucasin olemassaolo on etu”

J.J. Abrams puhuu! J.J. Abrams puhuu!

No, ei tosin kovin paljon (warssista). Eikä yllätä, ettei: Abramsin tyyliin on aina kuulunut pysytellä vähäsanaisena tai ympäripyöränä tulevasta ennen h-hetkeä – ja toisaalta olla erityisesti erittelemättä aiempia teoksiaan (tai sitten niistä ei kysytä – Hollywood-journalismin tuntien..). Niinpä myös Playboyn tuoreessa, sinänsä kiinnostavassa haastattelussa puhutaan syvemmin lähinnä Trekistä ja, ehkä vähän yllättäenkin, jonkin verran myös Abramsista itsestään viihteentekijänä. Koko artikkeli on netissä.

Tämän blogin aihepiirin kohdat poimien:

 • Abrams tiedostaa hyvin Trekin ja Warssin (universumien ja fanien) välisen juovan, ja halusi juuri siksi ensin jättää Star Warsin väliin.
 • Selvillä tuntuu olevan myös omakin huoleni siitä, että lopputulosten eli kahden franchisen valmiiden elokuvien tulee erota toisistaan: ”They shouldn’t feel the same aesthetically. They can’t.”
 • Abrams aikoo konsultoida George Lucasia: ”The advantage here is that we still have George Lucas with us to go to and ask questions and get his feedback on things, which I certainly will do. With Star Trek it was harder because I wasn’t a Star Trek fan; I didn’t have the same emotional feeling, and I didn’t have Gene Roddenberry to go to.”
 • Abrams kieltäytyy vastaamasta esimerkiksi vanhojen näyttelijöiden paluuseen ja väistää myös mahdollisuuden ottaa kantaa Jar-Jar Binksiin. ”I’m not going to give my opinion on the original movies or characters.”
 • Abrams tuntee paitsi Kathleen Kennedyn ja George Lucasin jo pitemmältä ajalta, mutta sanoo myös työskennelleensä käsikirjoittaja Michael Arndtin kanssa pitkään. Minä en tiennyt tätä, enkä keksi, mistä projektista on kyse, mutta ei kai tämä mikään salaisuus ole. Kuka tietää, mistä kyse?

Pari huomiota:

 • Prequel-trilogian haukkumisen välttely voi olla tässä vaiheessa fiksua, jo Lucas-kontaktienkin takia, mutta jossain vaiheessa Abramsin, Kennedyn tai Arndtin uskoakseni täytyy antaa fanikunnalle vahva viesti, että tulossa ei ole Phantom Menacea.
 • Lucasin konsultoimiseen viittaaminen on ainoa oikea (pieni) uutinen Abramsin SW-lausunnoissa. Tähän astihan on ollut hyvin epäselvää, onko Lucasin rooli creative consultantina selkääntaputtelukrediittiä kummempi. Se, että Abrams sanoo oma-aloitteisesti Lucasin avun kysymisestä ”I will certainly” viittaa minusta siihen, että Abrams aikoo todella henkilökohtaisesti keskustella paljonkin Lucasin kanssa elokuvastaan. Mutta, mikäpä siinä – ei Lucas silti Episode VII:ää ohjaa tai kirjoita.

Muita haastattelun aiheita: se Trek. Seuraava tv-projekti. Abramsin työskentelytapa (minäkin kirjoitin tästä aiemmin: esimerkiksi ”hänen” tv-sarjojaan pyörittävät todellisuudessa toiset showrunnerit). Lostin kiistelty loppu (”loved it”). Tom Cruise. Kuinka Felicitystä seurasi Alias. Alias-elokuva on harkinnassa. Abrams yritti ostaa Infocomin (!), mutta joku muu ehti ensin.

Mutta, mitä Episode VII:ään tulee; edelleen se valtakunta Michael Arndtin haastattelusta.

4 thoughts on “Abrams: ”Lucasin olemassaolo on etu”

 1. Prequel-arvostelun voi kiertää hyvin käyttämällä Lucasin omaa selitystä; hän halusi tehdä TPM:stä lastenelokuvan ja AOTC:stä camppisen Sound of Music -kloonin. Sen voi sitten jättää kommentoimatta, että olisihan moiset voinut tehdä erikseenkin, sillä OT oli hiottua viihdettä kaikenikäisille ja siten olisi odottanut PT:nkin olevan. Jos haluaa vähän lisää piilokritiikkiä, niin voi sanoa, jotta PT on ”sellainen kuin Lucas sen halusi olevan”. Vahvaksi viestiksi riittää siis, jotta NT:stä tulee ”tekijöidensä näköinen”.

  Tosin päätellen siitä paskamyrskystä, joka (parhaasta) Trekistä nousi ja joka on jo netissä kasvanut Into Darknessista aivan uusiin sfääreihin, kun gaala-ensi-illan jälkeen spoilerit pääsivät irti, niin viimeksi mainittu kannanotto saanee kaapuihin pukeutuneet fanit viimeistään polttamaan figujaan Lucasfilmin portille, mutta onpahan ainakin vahva viesti. :p

  • Prequel-trilogia nimenomaan on ”sellainen kuin Lucas sen halusi olevan”. Hayden Christenseniä tai Jake Lloydia on turha syýttää. Korkeintaan sopii syyttää tuottaja Rick McCallumia ja muita hännystelijöitä, jotka eivät tehneet työtään antaessaan Lucasin pahoinpidellä saagaansa. Mutta koska heidät oli epäilemättä palkattukin jees-miehiksi, heidänkin syyttämisensä kääntyy creatorin syyttämiseksi.

   Aika harvassa muuten taitavat olla minkään kulttuurituotteen creatorit, joita tuotteen fanit inhoavat yhtä paljon kuin Lucasia…

 2. Lucas itse sanoi jo jossain haastattelussa, mikä hänen roolinsa on: se on Galaksin kummisetä siinä mielessä, että Lucas vetelee suuret linjat siitä mikä tämä 9 tai 12 tai lopulta X:n elokuvan saaga lopulta on. Myöskin Lucas asettelee galaksinsa luonnonlait siinä mielessä, että hän loppupeleissä tietää mitä mikäkin hahmo voi tehdä. Tosin ei pidä liioitella sitä, mitä tämä käytännössä tarkoittaa, varmastikin lähinnä kohteliaisuuskäyntiä Lucasin luona. Vertaus Roddenberryyn ei ole huono; Lucasin universumiin perustuvat elokuvat tulevat kuitenkin aina olemaan ”Based on Star Wars created by George Lucas”. Tai minkälaisen virallisen krediitin Lucas niissä sitten saakaan.

  • Tätä haastattelua en ole tainnut nähdäkään. Missähän olisi?

   Siitähän oli puhe jo täälläkin aiemmin, että kauppasopimukseen kuului ehdottomasti, että päätösvalta tulevista Star Wars -elokuvista on Lucasfilmillä, ei Lucasilla. Herra flanellipaita olisi halunnut veto-oikeuden, Disney osti kaiken tai ei mitään. Mikä onkin viisasta.

   Tottakai Lucasia sopii jututtaa, vaikka vähän enemmänkin kuin kohteliaisuuskäyntien verran (minä tosiaan tulkitsin Abramsin sanoja, että vähän enemmästä olisikin kyse), mutta ”galaksinsa luonnonlakeja” en antaisi Lucasin enää asettaa. Lucas on ihan itse pannut galaksinsa ja hahmonsa toimimaan ristiriitaisesti, nyt kannattaa antaa muiden pistää hommaa ruotuun.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s