Englannin jediaskelmien kutsumattomat kulkijat

Erikseen on pitänyt kirjoittamani siitä, mitä Pinewoodin studioiden suunnalla tapahtuu. Lyhyesti: kummia.

Kirjoitus saattaa spoilata miedosti.

falcon3-768x513

”Miksi kiipesitte sille?” ”Koska se oli siinä.” (kuva: tuntematon Imgur-käyttäjä)

Ensin oli Daily Mailin juttu, joka paljasti komeissa ilmakuvissa Millennium Falconin, niin sanotut jediaskelmat ja vähän muutakin. Siis: The Force Awakensiin rakennetun kokonaisen Falconin selvästikin tällä kertaa niissä lavasteissa, joihin alus edellisen episodin lopussa jäi. Paitsi että…no, tulen siihen hetken kuluttua.

Sitten samaa lokaatiota kuvattiin ilmasta videollekin. Ei ihmetytä, vaikka Lucasfilmiltä onkin puhuttu kaikenlaista hupsua droneja vastaan taistelevista droneista. Ei Buckinghamshiren ilmatilaa voi koko ajan valvoa.

Mutta nythän tämä ihan hulluksi on mennyt. Nettiin on postattu jo kolmet eri setit urban exploring -harrastajien valokuvia maan tasalta: 1, 2 ja 3. Kahdet ensimmäiset kaverit kiipeilivät ottamaan kuvia Falconin päällä, mikä tuntuu omituisella tavalla väärältä ja pyhäinhäväistykseltä. Kolmas retkikunta pisti vielä paremmaksi: kurkisti aluksen sisään ja kuvasi ainutlaatuisia (upeita!) kuvia lavasteen puisista sisätiloista.

En kerrassaan ymmärrä, miten tämä on mahdollista. Studion vartioinnin luulisi ainakin moninkertaistuvan, mutta olisi luullut moninkertaistuneen jo ensimmäisten kuvien jälkeen. Tosin on mahdollista, että kaikki kolme kuvasarjaa on kuvattu ennen ensimmäistä julkistusta, mutta olisi vartioinnin luullut olevan tiukka jo valmiiksi. Olisi, vaikka Rian Johnsonilla olisikin avoimempi ote näihin asioihin kuin JJ Abramsilla.

Kuvat ovat niin uskomattomia, että niitä tekee mieli syyttää Lucasfilmin julkisuustempuksi. Mutta ei, ei siitä tunnu olevan kyse: foorumipostausten tekijät ovat pitkän linjan urban exploring -harrastajia. Ja jos kuvat olisivat oikeasti ostettuja, en usko, että niissä sentään kiipeiltäisiin Falconin päällä. Siinä kohtaa ylitetään selvästi, ellei nyt sentään pyhyyden kunnioituksen, niin ainakin hyvien tapojen raja.

Oli miten oli, kuvat ovat todella hienoja (varsinkin viimeinen, Oblivion Staten satsi). Ja mielikuvitusta kutkuttavia. Pari sanaa siis vielä siitä.

Kuten sanottua, Falcon lepää kuvissa minusta selvästi samoilla sijoilla missä The Force Awakensin lopussa. Aluksen edestä nousevat kiviset portaat, jotka vievät Reyn kohti Lukea. Meri ja rantakalliot tietenkin puuttuvat, mutta ne lisätään jälkikäteen tai yhdistetään kuviin siitä, mitä on tallennettu viime viikkoina Irlannissa.

Se, mikä kuvissa näiltä osin on uutta, on tumma, kuolleelta vaikuttava mystinen puu, jonka muoto muistuttaa pystyyn nostettua X-Wingiä. Tällaista ei näkynyt The Force Awakensissa, vaikka se fyysisellä kuvauspaikalla on nyt lavastettu vain muutamien kymmenien metrien päähän Falconista.

Puulla voi toki olla pelkkä taustalavaste, mutta näissä kuvissa se ei tunnu sellaiselta. Mieleen tulevat heti kaksi viittausta. Imperiumin vastaiskussahan Luke laskeutui erään puun juurakkoon kohtaamaan omat pelkonsa, ja monet odottavat Episodi VIII:n Ahch-To -kohtausten heijastelevan Luken ja Reyn välillä sitä, mitä Luke kävi läpi Yodan kanssa Episodi V:ssä.

Toinen viittaus on tuoreempi: viime syksyn Shattered Empire -sarjakuvassa Luke kävi hakemassa talteen Palpatinen piilottamat Coruscantin Jeditemppelissä kasvaneen puun taimet. Pidin ja pidän juoni-ideaa tyhmänä (ja turhan Tolkien-vaikutteisena), ja soisin sen jäävän yhden sarjakuvan unohdettavaksi maininnaksi, mutta siellä se nyt on, kaanonia olevassa sarjakuvassa, ja tämä toinen puu seisoo näemmä studion takapihalla. Slashfilm kaivoi syksyllä Coruscantin Jeditemppelin puun esiin myös The Clone Wars -sarjasta, ja kuten tiedämme, Luke päätyi Ahch-Tolle etsiessään ensimmäistä Jeditemppeliä. Joten…onko studion puu tämän puun kantaisä? Arboristiko Lukesta on tullut?

falcon england

Miksi näissä kuvissa ei koskaan näy ketään, jolla on lupa olla paikalla?

Eikä tässä toki vielä kaikki: Falconin, jediaskelmien ja puun lisäksi samoihin ilmakuviin mahtuu vielä toinen kuvauspaikka. Vaikka kiviset portaat johtavat melkein saumattomasti ylätasanteen kuvauspaikalle, uskon kyseessä tosiaan olevan eri lokaation ja jopa eri planeetan. Galaktiselta messukeskukselta näyttävä rakennus ei tunnu sopivan Ahch-Ton kivisten mehiläispesien ja hautausmaiden sekaan. Daily Mailin kuvissa myös näkyy, kuinka lavasteet todellisuudessa ovatkin erilliset.

Sen sijaan rakennelma tuo heti mieleen prequelit, mikä johtuu varmaankin siitä, että galaksin asutut kolkat yhdistyvät edelleen toistaiseksi mielessämme prequeleihin. Messukeskus voisi olla vaikkapa Chandrilalla, Mon Mothman kotiplaneetalla, jolla Uusi Tasavalta Aftermath-kirjan mukaan ensin perustettiin (The Force Awakensissa tuhottu aurinkokunta oli Hosnia). Toinen vaihtoehto voisi olla Corellia, jota niin ikään on veikkailtu Dubrovnikin(kin) kuvausten planeetaksi. Tai jokin muu, toki. Rakennus ei ole aivan samasta puusta kuin Dubrovnikiin lavastettu galaktisen vanhan kaupungin tunnelma, mutta ei siitä ehdottoman kaukanakaan.

Rakennelmien keskeneräisyydestä päätellen näissä miljöissä kuvataan Episodi VIII:aa vasta Irlannin reissun jälkeen.

3 thoughts on “Englannin jediaskelmien kutsumattomat kulkijat

  1. Päivitysilmoitus: Tilanneraportti: Rogue One lähestyy jo kovaa | Tähtien jatkosota

  2. Päivitysilmoitus: The Last Jedi teaser: ”Jedien on aika loppua” | Tähtien jatkosota

  3. Päivitysilmoitus: Episodi VIII:n Behind the Scenes -video: ”Odottamatonta ja oikeaa” | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s