Dubrovnik, kohtaa Star Wars

Episodi VIII:n kuvaukset ovat nyt toisella viikollaan, kuten ohjaaja-kirjoittaja Rian Johnsonin riemukkaista twiiteistä näemme:

Kuvaukset etenevät siis edelleen Lontoossa Pinewoodin studioilla. Somessa tuntuu muutenkin olevan rennompi meininki kuin radiohiljaisuuden vallitessa kypsytellyn Episodi VII:n kuvauksissa: kukaan ei tietenkään spoilaa netissä mitään, mutta ainakaan näyttelijät eivät tällä kertaa joudu salailemaan, missä ovat: katsokaapa tätä tai tätä.

Samaan aikaan Kroatiassa: Episodi VIII:n ensimmäinen paljastunut uusi lokaatio valmistautuu kuvauksiin. Aiheelle omistautuneen fanisivun StarWarsDubrovnikin sekä paikallisen Dubrovnik Times -lehden mukaan lavasteita rakennetaan jo.

Molempien valokuvissa näkyvät kaarimaiset sisäänkäynnit voisivat kyllä olla Star Warsista. Mutta sittenkin…enpä tiedä. On minusta nimittäin kummallista, jos minkään odotetun elokuvan lavasteita rakennettaisiin noin vain näkyvillä kaupungin pääkadulla. Erityisen kummallista se on, jos pitää paikkansa niin ikään kroatialainen väite fanien drone-kameroita vastaan ”puolustautuvista” filmituotannon omista drone-laitteista.

Se on joka tapauksessa selvää, että Dubrovnikin vanhassa kaupungissa todella kuvataan uutta elokuvaa. Paikallinen turistibyroo on ystävällisesti kertonut meille päivämäärätkin: tiedotteen mukaan lavasteita valmistellaan 9.-10. maaliskuuta ja kuvaukset tapahtuvat 11.-16. maaliskuuta. Tämänkin vuoksi minusta tuntuu merkilliseltä, jos osa lavasteista todella pystytettäisiin jo nyt, monta viikkoa aikaisemmin, kaiken kansan pällisteltäviksi – ja vielä suoraan matkamuistokaupan ovelle. Ettei vain paikallisia olisi nyt huijattu markkinointitempulla?

Main_street-Dubrovnik-1

Dubrovnikin vanhan kaupungin pääkatu ihan normaalissa asussaan. (kuva: László Szalai)

Oma takapuolituntumani sanoisi, että Dubrovnikista olisi valittu kuvauspaikka, jota tarvitsisi mahdollisimman vähän koristella fyysisillä lavasteilla – kaupunkihan on saatu telkkarin Game of Thronesissakin näyttämään hyvin toismaailmaiselta. Spekulaattoreille todettakoon, että uuden planeetan lisäksi Dubrovnik voisi helposti käydä Naboosta.

Kroatia ei ole jäämässä kuvausryhmän kevään ainoaksi matkakohteeksi. MakingStarWarsin, ja ilmeisesti alkuperäislähteenä irlantilaislehti The Kerrymanin, mukaan Ahch-Ton planeetta eli The Force Awakensin loppukohtauksen lokaatio lavastetaan huhtikuun lopussa Ceann Sibealiin Kerryyn. Tempulla pyritään välttämään maailmanperintökohde Skellig Michaelissa kuvaamiseen liittyvät monimutkaisuudet, ja se onkin aivan ymmärrettävää. Saarellahan käväistiin jo viime syksynä, kuten viime viikolla julkaistusta videosta näimme. Todennäköisesti tuolloin joko saatiin purkkiin kaikki, mikä lokaation maisemien tallentamiseen tarvittiin, tai sitten herkän kuvauspaikan rajoitteet osoittautuivat toisella yrittämällä kerrassaan ylivoimaisiksi.

Ceann_Sibeal_-_Sybil_Point_-_geograph.org.uk_-_921716

Ceann Sibeal, Irlanti. Joo, eivätköhän nämä seudut mehiläispesätalot lavastamalla siitä yhdestä saaresta käy. (kuva: Peter Church, CC BY-SA 2.0)

Tässä raportissa on kuitenkin erityisen kiinnostavaa väite siitä, että Kerryssä kuvattaisiin peräti 10-12 päivää. Se tarkoittaisi, että Ahch-Tolla ei suinkaan vietettäisi vain lyhyttä alkujaksoa Episodi VIII:n alussa, vaan siellä todella tapahtuisi merkittävä osa elokuvaa. Tämä voisi tarkoittaa Imperiumin vastaiskun koulutusjakson kaltaista juonta, joka pitäisi Reyn ja Luken (sekä Chewbaccan ja R2:n?) pitkään erillään muista sankareista. Mutta se ajatus, mikä minua itseäni erityisesti viehättää liittyy siihen, miksi Luke oikeastaan Ahch-Tolla on niin kauan kökötellyt. The Force Awakenshan kyllä kertoi, joskaan ei varsinaisesti alleviivaten, miksi Luke löytyy juuri sieltä: kyseessä on ensimmäisen jeditemppelin raunio.

1 thought on “Dubrovnik, kohtaa Star Wars

  1. Päivitysilmoitus: Dubrovnikin kuvaukset: Episodi VIII:n peruskivi vai pelkkää peeärrää? | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s